Kysymyksiä ja vastauksia häiden valokuvaamisesta

Tältä sivulta löytyy omia näkemyksiäni sellaisiin kysymyksiin joita hääparit minulle usein esittävät. Voit lukea tarkemmin tarjoamistani hääkuvauspalveluista Tietoja hääkuvauksista -sivulta

Paljonko häiden valokuvaaminen maksaa?

Oma hinnoitteluni lähtee liikkeelle pääkaupunkiseudulla kuvattaessa 1390 eurosta (sisältäen arvonlisäveron 24%) jolloin puhutaan kuuden tunnin mittaisesta kuvauspäivästä.

Eri kuvaajien veloittama hinta vaihtelee suuresti. Esimerkiksi noin 8h hääkuvauspäivän hintahaarukka lienee noin 1000-3000 € paikkeilla puoliharrastelijoista kansainvälisesti menestyneisiin huippuihin. Yleensä kuvaajien hintataso nousee kokemuksen myötä. Oma hinnoittelumallini perustuu lähinnä kuvauspäivän pituuteen.

Ammatikseen valokuvaavat eivät pysty kilpailemaan hinnassa pimeästi kuvaavien harrastelijoiden kanssa. Yksinään arvonlisävero aiheuttaa sen, että lähes iso siivu hääparilta veloitetusta summasta katoaa yrittäjän käsistä verottajan kirstuun. Jo pelkästään moraaliin vedoten on suositeltavaa käyttää ammattilaisia eikä tukea harmaata taloutta, mutta sitäkin tärkeämpää on muistaa että (oikein valittu) ammattikuvaaja on tae hääpäivän ikuistamisen onnistumisesta. Kuvauskokemus, ammattitason laitteisto sekä 100% kuvaamiseen keskittyminen (aikaa ei mene hääjuhlassa tuttujen kanssa rupatteluun) takaa sen, että häistä jää upeat muistot valokuvien muodossa myös jälkipolville.

Toimitatko kuvat paperikuvina vai digitaalisina kuvina?

Toimitan kuvat digitaalisina korkealaatuisina JPG-kuvina. Minulta löytyy huippulaatuisia paperikuvia tuottava laitteisto jolla voin tehdä kuvia aina suureen A2-kokoon saakka. Asiakas voi luonnollisesti teettää itse haluamansa paperikuvat, kuvakirjat yms. kuvatuotteet haluamassaan kuvavalmistamossa.

Mitä asiakas saa tehdä valmiilla kuvilla? Kuvien käyttöoikeudet?

Luovutan asiakkaalle kaikkiin toimittamiini valokuviin vapaat käyttöoikeudet kaikkeen ei-kaupalliseen toimintaan. Kuvia saa siis käyttää vapaasti netissä (Facebook yms.), niistä saa tehdä julisteita, tauluja, kuvakirjoja, kiitoskortteja jne. En myöskään vaadi nimeni mainitsemista kuvien käytön yhteydessä, vaikka se esimerkiksi kiitoskorttien yhteydessä kilttiä olisikin. :)

Ainoa rajoitus kuvien käytölle on se, että asiakas ei saa käyttää niitä ilman erillistä lupaani kaupallisessa toiminnassa. Kuvilla ei saa suoranaisesti tienata eikä niitä saa käyttää hyödyksi yritystoiminnassa, mainonnassa ja muussa vastaavassa käytössä. (Jos kuvien käyttö jossain yhteydessä mietityttää, on helpointa kysäistä minulta että mitä mieltä olen kuvien käytöstä kyseisessä käyttötarkoituksessa.)

Missä vaiheessa hääpäivää potretit kannattaa ottaa?

Potrettien sopivin ottamisajankohta riippuu hyvin pitkälti päivän muusta aikataulusta. Yleisimmät ja suositeltavimmat kuvausajankohdat ovat joko ennen vihkimistä tai heti sen jälkeen ennen juhlien alkamista.

Yleensä meikit (niin, miehenkin kasvoja on ihan viisasta ehostaa hitusen ;)), kampaukset ja puvut ovat parhaimmillaan ennen vihkimistä ja itse suosinkin hääkuvien ottamista ennen vihkimistä. Mikäli vihkiaika on aikainen tai halutaan perinteitä kunnioittaen että hääpari näkee toisensa vasta kirkossa vihkimisen alkaessa, suosittelen että hääkuvat otetaan vihkimisen jälkeen sillä välin kun häävieraat siirtyvät rauhassa juhlapaikalle.

Mikään ei estä ottamasta hääkuvia sopivassa kohdassa kesken juhlien, mutta tällöin aikataulun eläminen saattaa aiheuttaa ylimääräisiä kiirepaineita kuvaamiseen. Myös hääparin meikit ja vaatteet saattavat nuhjaantua juhlinnan edetessä. :)

Minkälaisella kameralla kuvaat?

Kamerakalustoni koostuu Canonin EOS-järjestelmäkameroiden ympärille rakennetusta kokonaisuudesta. Ykkösrunkona palvelee Canon EOS 1D X Mark II ja linssipuolella käytän hääkeikoilla pääasiassa Canon EF 24-70 f/2.8L II, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II, Canon EF 16-35mm f/4 IS, Canon EF 11-24mm L sekä EF 35mm f/2 IS -objektiiveja. Lisäksi laukusta löytyy radio-ohjattu monisalamajärjestelmä sekä iso kasa kaikenlaista muuta kuvaamiseen liittyvää tavaraa. Ammattimaiseen toimintaan kuuluu oleellisesti se, että työkalut ovat kunnossa ja kaikille järjestelmän oleellisille osille löytyy aina myös varalaite mahdollisen laiterikon varalta.