Boudoir-kuvaus

Boudoir-kuvaus ja huomenlahjakuvaus

Mitä boudoir-kuvaus tarkoittaa?

Boudoir-kuvaukselle ei ole mielestäni olemassa yksinkertaista ja selkeää määritelmää. Omassa kuvaussanastossani tarkoitan boudoir-kuvauksilla kuvausta joissa kuvattavasta henkilöstä pyritään tavalla tai toisella tuomaan esiin heidän minuuttaan ja ulkonäköään perinteisiä potrettia astetta (tai useaa astetta) rohkeammassa vaatetuksessa-, ajatusmaailmassa- ja/tai asiayhteydessä. Kuvissa ylistetään naiseutta, miehisyyttä tai jotain muuta - oleellisena kuvattavan henkilön minuus sekä toisaalta ulkonäkö. Kuviin saattaa sisältyä fyysisen rohkeuden (eli paljastava vaatetus, alastomuus, poseeraukset yms.) lisäksi henkistä rohkeutta jonka esimerkiksi ainoastaan kuvattava itse tai kuvan lahjaksi saava voi ymmärtää kuvan nähdessään.

Boudoir-kuvaus ei tarkoita pornokuvia tai miestenlehtimäistä meininkiä eikä automaattisesti alastomuuttakaan. Mutta ei tuollaiset kuvatyylit ole poiskaan suljettuja! Jokainen asiakas on yksilöllinen sekä ainutlaatuinen ja siksi kuvaus suunnitellaan aina kuvattavan tarpeiden, mieltymysten ja toiveiden mukaiseksi.

Huomenlahjakuvalla tarkoitetaan tyypillisesti puolisolle annettavaa kuvalahjaa jossa toteutetaan edellä mainittuja asioita huomioiden myös lahjan saajan mieltymykset sekä persoonaa. Samaan kategoriaan menee muutoinkin lahjaksi puolisolle annettavat kuvat oli kyse sitten syntymäpäivälahjasta tai muusta lahjasta.

Alastonkuvaus istuu boudoir-termin sisään mutta sitä voi ajatella myös kokonaan omana kuvauksen alalajinaan. Kuvaan myös alastonkuvia oli kyseessä sitten salamyhkäinen ja seesteinen varjoihin kätkeytyvä kiltti kokonaisuus tai ronskimpi lähestymistapa.

Kuvaan ketä tahansa täysi-ikäistä enkä erottele asiakkaitani sukupuolen tai iän mukaan. Myös pariskuntakuvaukset onnistuvat!

Huomenlahjakuvaus, boudoir-valokuvaus studiossa ja miljöössä

Kenelle nämä kuvaukset on suunnattu?

Boudoir- ja alastonkuvauket sopivat aivan kaikille yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: kuvattavan tulee olla täysi-ikäinen. Alaikäisiä en kuvaa vaikka täysi-ikäinen huoltaja olisi kuvauspaikalla mukana.

Pelkistetysti boudoir- ja huomenlahjakuvausten asiakkaat voi jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän muodostavat henkilöt, jotka haluavat antaa kuvia lahjaksi puolisolleen esimerkiksi hääyön jälkeen, syntymäpäivälahjaksi tai vaikkapa kalenterimuodossa joululahjaksi.

Toisen perusryhmän muodostavat henkilöt jotka haluavat ikuistaa omaa ulkokuortaan muistoksi nuoruudesta tai jostain muusta elämänvaiheesta. Sitä voi sitten mummona tai vaarina vaikka järkyttää tarpeeksi vanhoja lapsen lapsia esittelemällä nuoruudessa otettuja kuvia. :-)

Kuvaan kaiken ikäisiä (täysi-ikäisiä), kokoisia ja muotoisia ihmisiä. Modernit kauneusihanteet saattavat koetella kuvauksia harkitsevan itsetuntoa, mutta kehotan unohtamaan nämä ulkonäköpaineet! Ihan jokaisesta saa otettua kauniita, komeita, tyylikkäitä ja ihania kuvia! Valoja, varjoja, rekvisiittaa sekä kuvankäsittelyä apuna käyttäen voidaan hoitaa kuvattavaa itseä tai itsetuntoa häiritsevät seikat pois kuvista. Ja uskokaa pois, kyllä se puoliso tykkää teistä juuri sellaisena kuin olette!

Huomenlahjakuva jossa käytettiin helminauhaa rekvisiittana ja vahvana osana kuvaa
Pidän itse tummahkosta sävymaailmasta kuvauksissa. Tumman sävymaailman etuna on se, että ihon mahdolliset virheet ja kehon ongelma-alueet eivät korostu varjojen ollessa voimakkaita ja kasvojen piilottaminen ja sitä kautta turvallisuudentunteen sekä yksityisyyden lisääminen onnistuu vaaleaa maailmaa luontevammin - tämä seikka on auttanut monia ujostelevia kuvattavia eteenpäin kuvauksissa! (Tässä kuvassa esiintyy helminauhoineen keski-ikäinen perheenäiti joka halusi kuvia itselleen muistoksi ennen kuin ikä alkaa tosissaan runnella ulkokuorta.)

Miten kuvaus hoituu?

Aluksi sovitaan kuvauspaikka ja -aikataulu. On hyvä myös käydä läpi mahdollisimman tarkasti kuvien toivottu tyyli ja tavoiteltava lopputulos. Riippuen tapauksesta nämä asiat voidaan käydä läpi puhelimessa, sähköpostitse tai erikseen pidettävässä kuvaus- ja tutustumispalaverissa.

Itse kuvaukseen on hyvä saapua (tai olla jo valmiina jos kuvataan asiakkaan kotona) rennoin ja leppoisin mielin. Alkoholista ei kannata ottaa rohkaisua, vaan kuvattavan kannattaa ennemmin ottaa vaikka mukaan hyvä ystävä tai vaikkapa oma äitiä jos siltä tuntuu että tuki on tarpeen. Minun työskentelyni kannalta sillä ei ole suurta merkitystä, että kuvataanko kahdestaan vai onko mukana yksi tai muutama tukihenkilö. Suurta kaverijoukkoa ei kannata kuvauksiin pyytää, sillä mitä enemmän väkeä on paikalla, sitä vaikeampaa kuvattavan on päästä tavoiteltuun fiilikseen - ellei se fiilis sitten ole railakas iloinen ja energinen jolloin isompi porukka ja energia ympärillä ei haittaa.

Studiossa otettu tumasävyiseksi muokattu boudoir-kuva
Oma studiokuvaustyylini on hyvin pelkistetty. Pyrin aina kuuntelemaan kuvattavan toiveita ja ideoita sekä tarpeen mukaan kuvaamaan tyyliltään hyvinkin erilaisia kuvia.

Studio- ja miljöökuvausten eroavaisuuksista

Studiokuvauksen ja miljöökuvauksen ero
Miljöö- ja studiokuvien tyypilliset erot näkyvät yllä olevista kuvista. Tietyissä rajoissa myös studiossa saa miljööfiilistä ja päinvastoin.

Studiossa on helppo hallita valoja ja varjoja kokonaisvaltaisesti mutta miljöössä kuvaamisessa on omat etunsa. Valtaosa kuvattavista pystyy rentoutumaan paremmin studion ulkopuolella kuvattaessa - esimerkiksi hotellihuoneessa.

Studiokuvissa tausta on tyypillisesti tasavärinen ja kuvattava henkilö on selkeästi pääosassa. Miljöökuvissa tilaa ja ympäristöä (ikkuna, seinä, luonto jne) käytetään hyväksi kuvan sommittelussa ja fiiliksessä.

Huomenlahjakuva morsiamesta kuvattuna asiakkaan omassa makuuhuoneessa
Tämä asiakkaan kotona otettu huomenlahjakuva edustaa kuvaustyyliltään kiltimpää ja aurinkoisempaa tyyliä. Huomenlahjakuvien ei missään nimessä tarvitse olla erityisen paljastavia, vaan kuviin voi rohkeuden sijaan liittää sisäpiirin vitsejä joita vain puoliso ymmärtää jne. Kaikki on sallittua!

Alastonkuvaus

Kuvaan myös alastonkuvauksia niin studiossa kuin miljöössä

Alastonkuvauksen voi toteuttaa enemmän vaatetusta sisältävien kuvausten tapaan erilaisissa paikoissa ja monin erilaisin tyylein sekä lähestymistavoin. Alastonta ihmisvartaloa on mahdollista kuvata lukuisin eri tyylein. Alastonkuva voi olla abstrakti ja kuvattu siten ettei kuvan katsoja edes ymmärrä että kuvassa näkyy osa alastomasta vartalosta. Toisaalta se voi olla hyvinkin paljastava ja rohkea.

Älä epäröi ottaa yhteyttä mikäli alastonkuvaus kiinnostaa! Kuvausajatukseen kannattaa tarttua, sillä vuosien päästä jälkikäteen harmittaa varmasti jos tällainen kuvaus jäi toteuttamatta silloin kun ajatus ensimmäisen kerran tuli mieleen. Minulla käy nykyään paljon keski-ikäisiä asiakkaita jotka melkolailla poikkeuksetta harmittelevat etteivät ole lähteneet kuvattavaksi jo aiemmin.

Alastonkuvaus

Alastonkuvauksissa suosin yleensä esimerkkikuvien kaltaisesti melko tummaa sävymaailmaa.

Pariskuntakuvaus

Boudoir-kuvaus pariskunnille studiossa ja miljöössä, esimerkiksi hotellihuoneessa

Myös pariskunnista voi ottaa boudoir-henkisiä kuvia aivan yhtälailla kuin yksittäisistä henkilöistä. Kuvat pariskunnasta voivat olla boudoir-henkisten kuvien lisäksi/sijaan myös aivan perinteisiä muotokuvia. Pariskuntakuvaukset ovat lisääntyneet viimeaikoina merkittävästi ja esimerkiksi hieman abstraktimmista kuvista kehtaa laittaa kodin seinällekin taulun ilman että kuvan katsoja välttämättä edes ymmärtää mitä kuvassa näkyy.

Pariskuntien kanssa työskennellessä kuvaukset toteutetaan melko usein ilta- tai viikonloppuaikaan koska kahden kuvattavan sekä kuvaajan aikataulujen yhteensovittaminen on usein haastavampaa kuin yhden kuvattavan ja kuvaajan. Eli aikataulujen suhteen löytyy kyllä tarvittaessa joustoa.

Hinta

Studiokuvauksen perushinta on:
160 € + 25 €/valmis kuva (hinnat sis. ALV 24%)

Asiakas valitsee kuvauksen jälkeen kaikista otetuista kuvista ne jotka haluaa itselleen. Valitut kuvat viimeistelen kuvankäsittelyssä sovitulla tavalla ja valmiit isokokoiset JPG-digikuvat toimitan latauslinkin (Dropbox) kautta vapain käyttö- ja teettämisoikeuksin.

Eli esimerkiksi kuvaus josta asiakas haluaa 4 valmista kuvaa itselleen kustantaa: 160 € + 4x 25 € = 260 € (sis. alv)

Perushinnat sisältää:

  • Studiokuvaus, noin 2 tuntia
  • Käsittelen ja viimeistelen asiakkaan itse valitsemat kuvat kuvankäsittelyssä
  • Teen kuvista sekä väri- että mustavalkoversiot
  • Valmiiden isokokoisten ja korkealaatuisten JPG-digikuvien* toimitus salasanalla suojatun nettilinkin (Dropbox) kautta
  • Vapaat teettämis- ja käyttöoikeudet kuviin
  • Arvonlisäveron 24%

Lisäoptioita:

  • Kuvaus studion sijaan miljöössä (hotelli, asiakkaan kotona, tms.) pääkaupunkiseudulla: + 40 €
  • Mikäli kuvataan esimerkiksi hotellihuoneessa, vastaa asiakas kuvauspaikan mahdollisista kuluista
  • Kuljen myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle kuvaamaan, pyydä tarjous!
  • Näyttelylaatuiset paperikuvat aina suureen A2-kokoon saakka omalla laitteistollani. Kysy hintaa!

En luovuta asiakkaalle raakakuvia. Asiakas saa nähtäville kaikki kuvat muokkaamattomina valintavaiheessa, mutta toimitan ainoastaan asiakkaan valitsemat ja minun valmiiksi muokkaamat JPG-kuvat. Loppuja ei-valittuja kuvia en asiakkaalle luovuta.

Studioni sijaitsee itäisessä Helsingissä.


Huomenlahjakuvaus - Helsinki, Espoo, Vantaa

Jännittääkö ajatus rohkeasta kuvauksesta?

Suomalaiset ovat perinteisesti melko arkaa kansaa astumaan kameran eteen kuvattavaksi. Mikäli boudoir-tyylinen kuvaus kiinnostaa mutta sinusta tuntuu siltä ettet uskalla lähteä kuvattavaksi, suosittelen vahvasti tekemään rohkean kuvausmyönteisen päätöksen! Saan toistuvasti kiitosta siitä miten helppoa kuvattavana oleminen on ollut.

Huomioin kuvauksissa etteivät kuvattavani ole yleensä tottuneita ammattiposeeraajia, vaan kuvaukset aloitetaan hyvin helpoilla ja vaivattomilla asennoilla ja kuvatyyleillä joissa esimerkiksi kasvoja ei juurikaan näy ja niin ollen ilmeistä ei tarvitse välittää. Myös vaatetusta vähennetään kuvauksen edetessä ennalta sovitulla tavalla ja annan kuvattavalle koko ajan vaihtoehtoja erilaisiin lähestymistapoihin seuraavaan kuvaideaan siirryttäessä. Kuvaaminen onkin aktiivista vuoropuhelua. Ja jos jossain niin näissä kuvauksissa kuvaajan tulee kuunnella asiakasta.

Ja älkää nyt ainakaan vieraan kuvaajan edessä vähissä vaatteissa olemista jännittäkö! Kuvauksissa ammattikuvaaja tekee työtään ja keskittyy parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseen. Toisinaan olen sanonut että minuun voi suhtautua vartalon näkemisen suhteen kuin lääkäriin. :) Minulle on kertynyt ikää jo sen verran (s. 1979) että kaikki mahdollinen on tullut jo nähtyä monet kerrat.

Studiossa otettu boudoir-kuva korsettiin pukeutuneesta asiakkaasta

Etkö ole rannan kaunein mursu? :-)

Älä huoli, kyllä meistä aivan normaaleistakin ihmisistä saa loihdittua upean ihania valokuvia! Lopputulokseen pystyy vaikuttamaan lukuisin eri keinoin.

Hiukset, meikki ja vaatetus on se ensimmäinen kuviin vaikuttava asia. Seuraavaksi itse kuvaamiseen liittyvät asiat kuten valojen suunta ja voimakkuus, taustan sävy (koko kuvan yleissävy), rekvisiitta ja kuvakulmat sekä tietenkin poseerausasennot vaikuttavat hurjasti kuvan lopputulokseen. Sopivilla kuvakulmilla, asennoilla ja muilla pikkujutuilla voidaan korostaa haluttuja osia kuvattavan kehosta ja häivyttää ei-toivottuja osia tai alueita. Viimeisenä oljenkortena on vielä kuvien jälkikäsittely, jossa kuvankäsittelyn rajattomin keinoin voikin kuvalle tehdä jo lähes mitä tahansa. Itse tosin suosin luonnollisuutta kuvissa ja pyrin kohtuullisen vähäiseen kuvamanipulaatioon. Asiakkaan ehdoilla tässäkin mennään.

Uskaltaudu rohkeasti kuvattavaksi! Tähän päivään mennessä olen kuullut vain positiivista palautetta asiakkailtani. Nippa nappa kuvattavaksi uskaltautuneet ovat jälkikäteen kiitelleet miten leppoisa ja hauska kuvaushetki oli - ja toki myös kuviin ollaan oltu varsin tyytyväisiä. Osa kuvattavista on myös kertonut että heidän itsetuntosa on kasvanut kuvauskokemuksen ja otettujen kuvien myötä.

Ikä ei ole este boudoir-kuvissa olemiseen

Kuvaus lahjaksi / lahjakortti

Huomenlahja- ja boudoir-kuvaukset sopivat hyvin lahjaksi kaverille tai puolisolle! Kuvausta lahjaksi antaessa sovimme etukäteen että mitä lahjakortti kattaa. Mikäli kuvaus toteutetaan sellaisena yllätyslahjana että lahjan saaja kuulee kuvauksesta vasta esimerkiksi studiolla, kannattaa meidän keskustella aiheesta tarkemmin ja miettiä että onko kyseinen äkkiyllätystapa järkevä kyseisen ihmisen kohdalla. Joillekin boudoir-kuvaukseen ilman valmistautumisaikaa yhtäkkiä hyppääminen voi olla liian rankka kokemus. :D

Mustavalkoinen boudoir-kuva korsettiin pukeutuneesta asiakkaasta

Studiossa otettu tummasävyinen boudoir-kuva

Koronatiedote: Kuvauksia voidaan toteuttaa koronavirusepidemiasta huolimatta. Huomioin kuvauksissa varoetäisyydet, hygienian sekä viranomaismääräykset.